Jeg har løpt 18 maraton så langt(pluss en Backyard på 50 ish), og har planer om flere.  Syns maraton er veldig hardt og veldig morsomt:-) Løper for opplevelsen, mestring og gjerne ny pers.

Copenhagen maraton Mai 2007: Debut uten nok kilometer i beina pga beinhinnebetennelse. Forferdelig langt og tungt når det gjør vondt i beina allerede ved 15 km. Har altfor sterk vilje - burde trolig ikke startet engang. Kom under målet på 4 timer, men var ødelagt i beina 1-2 uker etterpå. Og da mener jeg ødelagt. Brukte to minutt på å krysse H.C. Andersens Boulevard på vei fra mål til hotellet. Skulle aldri løpe maraton igjen.

Barnefødsel 2008

Stockholm maraton Juni 2010: Mye bedre forberedt og ikke store skadeproblemer i forkant. Tapet med kinotape mot lei hamstring, som ikke slo til underveis. (Veien til Stockholm har også en egen bloggpost). Stockholm har fantastisk publikum - slår Oslo Maraton langt ned i støvlene som arrangement. 15 min forbedring og tidsmålet på 3:45 ble nådd. Beina var helt fine veldig kort tid etterpå.

Barnefødsel 2011

Edinburgh maraton Mai 2013: Enda bedre forberedt i beina, men tiden gikk fort på slutten så noen forberedelser var litt mangelfulle eller fraværende. (Her er bloggpost om veien til Edinburgh). Gikk bra likevel, greide ikke tidsmålet på sub 3:40 - men 3:42 er bestått. Beina var helt ødelagt rett etter mål, men kom seg ganske raskt igjen.  Godt disponert løp, jevnt og fint - ingen smell. Skal forsøke på sub 3:40 igjen og igjen:-) 

Amsterdam maraton Okt 2014: Høstmaraton for første gang. Formen var god, men dette var ikke dagen for ny maratonpers. Kom helt feil inn i startpulja og måtte kjempe meg vei i hele to mil i et altfor saktegående felt. Det ble kostbart, og sluttida endte på 3:43:03. Fikk smerter i begge låra, framsiden, etter 35 km - men før det var kroppen på lag. Veldig frustrerende å løpe så langt og så mye i rykk og napp de første to milene.

Jessheim vintermaraton Nov 2014: Vintermaraton for første gang, og Norgesmaraton for første gang. Kaldt, men fine forhold på bakken uten snø eller is. Maratonfelt på i overkant av 100 løpere er ikke stort, og gir ingen køproblemer hverken i løypa, på drikkestasjonene eller før/etter løpet. Fikk løpe mitt eget løp, og det var utrolig befriende etter køløpinga i Amsterdam fire uker tidligere. Jeg løp veldig jevnt, med kun 30 sek diff mellom rundene på 10 km. Konstruktive tanker og god moral hele veien, selv da jeg innså at målet glapp. Tiden ble til slutt ca 2 minutt raskere enn i Amsterdam, og 1 min raskere enn persen fra Edinburgh. (Ny pers 3:41:14 - symmetrisk og fin). Jeg mener sub 3:40 er innen rekkevidde, men greide det altså ikke i 2014:-( Jessheim har en ganske lett løype, men Norge er ikke et flatt land.   

Drammen påskemaraton April 2015: Første maraton jeg tok mer eller mindre på sparket. Hvilket nok var en dårlig idé. Ikke bare hadde jeg ikke gjort hjemmeleksa tilstrekkelig på treningsfronten. Jeg hadde også glemt å forberede meg mentalt, og løp som en idiot. Heldigvis lærer man mest de gangene man gjør mest feil. Drammen er rundløype med 4 x 10.5 km ca. Jeg stoppet etter runde 3 og ga meg, før jeg ombestemte meg etter 1-2 min og løp(jogget) den siste runden. Noen måtte ha en alvorsprat med seg selv. Tid 4:05:00 (inklusive mange pauser...)

Fjellmaraton Juni 2015: Det som skulle være vårens store høydepunkt med Norges vakreste maraton, ble i stedet Norges tøffeste maraton. Ja, om det er sant vet jeg ikke da. Men tiden min derfra blir bedre om jeg sier det er sant. 3:48:31 i snøstorm er godkjent uansett. Vil veldig gjerne løpe denne igjen, men da i den vanlige traseen og gjerne med Synnøve Solbakken omgivelser.

Nordmarka skogsmaraton Juni 2015:  Min første skogsmaraton, og den ble tung! Kanskje var jeg ikke helt restituert etter Fjellmaraton og kanskje tålte jeg sommervarmen og bakkene spesielt dårlig denne dagen - det ble et blodslit, spesielt siste 5-7 km. Åpnet fornuftig og økte etter halvløpt, fikk det tungt på slutten da. Tid 4:02:35

Røde Huset Back yard Ultra 2015: Dette løpet har jeg deltatt i tidligere også, men i 2015 løp jeg mange nok runder til at jeg passerte maraton. Faktisk løp jeg hele 8 runder, drøye fem mil. Det er et løp som praktisk talt går i bakhagen min, så enkel logistikk sånn sett. Løypa kjenner jeg også godt, men kjente at jeg ble litt lei av den på de siste rundene. Har konkludert med at sånn ultraløp kanskje ikke er helt min greie, men tenker at jeg kanskje skal prøve meg på ultraløp fra A til B en gang i fremtiden. Jeg har hørt mye bra om fremtiden! 

Frankfurt maraton Okt 2015: Høstens store løpshøydepunkt, ble en liten nedtur da jeg uken før løpet ble syk og det ikke slapp taket tidsnok. Men, kom meg gjennom på mirakuløst vis. Stilte til start med liten tro på at jeg kom til mål, og tok det pent og rolig kilometer for kilometer. Lettelsen ved å nå milepælene 3 og 4 mil var stor! Ny pers ble det faktisk også, noe som bare bekrefter at jeg har mer inne og stadig mangler å treffe på form, forhold og forberedelser samtidig! Tid 3:39:01 

Nice - Cannes marathon Nov 2016: Etter maratonløpet i Frankfurt året før åpnet 2016 med sykdom og skader, og altfor lite løping. Jeg var egentlig påmeldt Frankfurt, men pga kranglete rygg hadde jeg ikke nok km i beina. Tre uker før Nice følte jeg meg imidlertid klar, og slang inn en påmelding. Kjempesuksess! Super løype, stemning og by. Må tilbake:-) Satte ny pers på 3:37:49.

Tretthetsbrudd sommeren 2018

Berlin marathon Sept 2018: Nesten to år etter forrige maraton, var kroppen endelig klar for maratondistansen igjen. Stor lettelse over å gjennomføre en maraton på omtrent samme tid som i Nice, etter alle skader og trøbbel de siste sesongene. 3:37:54 - klar for 2019 sesongen! Berlin var flott - løper gjerne igjen.

Vienna City Marathon (Wien) April 2019: 6-7 måneder etter forrige maraton dro jeg med venninne til Wien for å teste formen. Fikk godt betalt for kontinuitet i treninga og fravær av skader, men hadde lave jernverdier som nok begrenset resultatet litt. Jeg løp disiplinert og jevnt, men det var trått allerede ved halvmaratonpasseringen. Kom inn på 3:37:36 som var ca 15 sek pers

Copenhagen marathon mai 2019: Bare 5-6 uker etter Vienna hadde jeg lyst til å prøve en gang til, denne gangen med normale jernverdier:-) Målet for 2019 er sub 3:30 på maraton, og i Køben hadde jeg lyst til å krype litt nærmere. Det ble et veldig bra forsøk, som ga pers med et drøyt minutt. Solid negativ splitt, som bærer bud om raskere tider. 3:36:12

Trondheim maraton september 2019: Etter en veldig god treningsperiode gjennom sommeren var jeg klar for maraton på hjemmebane med eget støtteapparat. Med god kontinuitet i treninga og hyppige konkurranser mente jeg formen var lovende, og i tillegg hadde jeg bra jernverdier. Rundløype på ca 10 km ble løpt fire ganger, fin løype og gøy å løpe i Trondheim. Været var også ganske bra for løping. Kom under 3:30 for første gang! Syns jeg fikk maks ut av sitronen

Nice - Cannes marathon Nov 2019: 8 uker etter Trondheim sto årets høydepunkt for tur, og jeg var usikker på om jeg ville greie å få like bra klaff som i Trondheim. Jeg hadde tatt treninga opp et lite hakk, og det virket å fungere! Ny pers på 3:26 var veldig gledelig og overraskende, i et forrykende vær. Dette er uansett en superhyggelig maraton som jeg håper å få med meg flere ganger.

2020-22: Sjangling mellom diverse løpeskader og pandemi.

Strålende periode:-o

Trondheim maraton Sept 2023: Comeback på maratondistansen. Løp som en idiot, naivt optimistisk og en skikkelig smell.

Malaga maraton Des 2023: Litt bedre forberedt enn i september, og litt bedre kustus, det ga en litt bedre opplevelse. Men det var varmt og formen er ennå ikke der den var før alle skadene. Veldig fint arrangement, anbefales!

London maraton Apr 2024:

Wow, bare wow for en opplevelse!

Vil gjerne løpe: 

Sevilla Marathon (går veldig tidlig på året …)

Valencia Marathon

 

Ting å tenke på om du er maratondebutant: 

Fokuser på å bygge opp beina dine til å tåle mange nok kilometer. Men, øk langsomt og kontrollert over en lang periode. Å skynde seg opp og fram til tilstrekkelig antall kilometer blir ofte en lang vei til mål. Min strategi er å ha 20 km som langtur hver uke gjennom hele året, da er veien relativt kort opp til 30 km når jeg skal forberede meg til maraton. Jeg sverger også til minst 3 turer over 30 km, for meg er dette både for å bygge selvtillit på distansen og kapasitet i beina. Siste langtur over tretti bør skje ca 3 uker før løpet.

Debut: Spør du meg syns jeg maraton er en merkelig distanse å debutere i løp med. Delta i 10 km gateløp og halvmaraton før du melder deg på maraton, ikke fordi du må - men fordi jeg tror du får en hyggeligere opplevelse. Og kanskje du sågar finner løpegleden og blir en løper:-)

Næring: De fleste må ta til seg noe mer enn vann i løpet av en maraton. Du bør trene på akkurat dette på langturene dine de siste 2-3 månedene. Jeg mener 6-8 gels i lomma for å løpe et vanlig maraton er å skyte over mål, om du baserer deg på gels bør du ha testet hvordan magen reagerer på det på trening. Samme gjelder energidrikk og andre næringsinntak. Man kan bli ganske nervøs i startfeltet av å se andre debutanter med næring nok for en ironman. Gjør hjemmeleksen, les deg opp på hva erfarne maratonløpere mener, og stol på at du har lest nok og testet nok. Etter min mening greier du deg fint med 2-4 gels og den sportstdrikken og vannet du får servert på stasjonene i løpet.

Tidsmål: Mange anbefaler å ikke ha annet mål enn å fullføre. Men, du bør ha en idé om hva du skal bruke, slik at du kan legge opp et fornuftig tempo fra start. Tid spart på første halvdel er tid rett i dass etter tretti kilometer. Hvis du syns det er vanskelig å anslå sluttid kan du f.eks bruke halvmaratontiden din og multiplisere med to, og legge til 10-20 min avhengig av hvor godt du har distansen inne. Det SKAL FØLES LETT å løpe de første to milene.

 

Sko og bekledning: IKKE NYE SKO.  Så lite som mulig nytt på dagen du skal løpe 42.2 k. Stikkord: Velprøvd, utprøvd og selvtillit.  Generelt løper debutanter i for mye klær, husk at du skal løpe - ikke sitte stille. Hansker, pannebånd og buff kan være gode plagg å ha på i startområdet og de første kilometerne.

Brannsår og blod: Noen menn får blodige brystvorter av tekstil som gnager mot hud. Husk at om du dynker deg med mye vann underveis blir du ikke bare nedkjølt, men du får også lettere skrubbsår der hud møter hud, eller hud møter tekstil. Vaselin avhjelper noe!